رقابتهای جام جهانی والبیال از فردا آغاز خواهد شد تا 12 تیم برتر والیبال، نبرد جهانی خود را آغاز کنند.
به گزارش خبرنگار توپ و تور گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان، سیزدهمین دوره مسابقات جام جهانی والیبال از فردا به میزبانی ژاپن آغاز خواهد شد و 12 تیم حاضر در این رقابتها در دیدارهای فشرده و دورهای به مدت شانزده روز و در سه مرحله به مصاف هم خواهند رفت.
این مسابقات در حالی برگزار خواهد شد که در نهایت دو تیمی که در رده اول و دوم جدول ردهبندی مسابقات قرار گیرند،جواز حضور در مسابقات المپیک ریو را کسب خواهند کرد. رقابتهای جام جهانی والیبال که معتبرترین تورنمنت جهانی والیبال محسوب میشود، در حالی سیزدهمین دوره خود را سپری خواهد کرد که پنجاه سالگی برگزاری خود را هم جشن خواهد گرفت.
**جام جهانی والیبال از پشت عینک تاریخ
جام جهانی که به عنوان اولین تورنمنت انتخابی المیپک در رشته والیبال مطرح است و همواره یک سال پیش از آغاز بازی های المپیک به میزبانی ژاپن برگزار می شود، امسال (2015) پنجاه سالگی خود را جشن می گیرد.
اکتبر سال 1964 در توکیو (محل برگزاری کنگره عمومی فدراسیون جهانی) سیاستگزاران آن زمان والیبال دنیا به رهبری "پل لیبو" (رئیس فرانسوی فدراسیون جهانی) در پی برگزاری موفق چند دوره مسابقات قهرمانی جهان و همچنین به ثمر نشاندن تلاش هایشان مبنی بر المپیکی شدن والیبال (1964) تصمیم گرفتند سومین مسابقه بزرگ و جهانی والیبال را نیز راه اندازی کنند. بالاخره طی جلسات مختلفی که در مقر وقتِ فدراسیون جهانی (پاریس) شکل گرفت، مقرر شد از سال 1965 دنیا شاهد مسابقاتی تحت عنوان "جام جهانی والیبال" باشد که هر چهار سال یکبار؛ آن هم در سال میان المپیک و مسابقات قهرمانی جهان (یک سال بعد از المپیک) برگزار شود. در آن جلسات؛ لهستان به عنوان میزبان اولین دوره جام جهانی، انتخاب و تاریخ برگزاری بازی ها نیز 13 تا 19 سپتامبر 1965 اعلام شد. با برگزاری موفق نخستین دوره این پیکارها؛ آلمانشرقی از 13 تا 20 سپتامبر 1969 دومین دوره جام جهانی را میزبانی کرد و مقرر شد که اروگوئه در سال 1973 سومین برگزارکننده جام جهانی باشد. اما فدراسیون بین المللی والیبال که حالا با دو دوره برگزاری جام جهانی موفق شده بود این رقابت ها را در سطح مردان جا بیندازد، تصمیم گرفت که پای زنان را نیز به این عرصه باز کند. از این رو؛ جام جهانی 1973 به میزبانی اروگوئه برگزار شد اما در رده زنان، و این آغازی بود بر پایان همه میزبانی های دیگر کشورها در جام جهانی. چراکه از اینجا ژاپن وارد عمل شد و ضمن عقد قرارداد بلندمدت با فدراسیون جهانی، تعهد کرد که از سال 1977 جام جهانی را در دو رده مردان و زنان به بهترین شکل برگزار کند. از آن سال تاکنون نیز این قرارداد هر سه دوره میان ژاپن و فدراسیون جهانی تمدید شده که قرارداد فعلی فی مابین نیز تا پایان جام جهانی چهاردهم (2019) صاحب اعتبار است.
جام جهانی اما در تاریخ برگزاری اش، غیر از میزبانی دائمی ژاپن؛ یک تغییر عمده دیگر نیز به خود دیده که تاکنون هم این روند تداوم یافته و دوره به دوره نیز تکمیل شده است. این تغییر از سال 1991 حاصل شد که در واقع مربوط می شد به زمان و فلسفه برگزاری این مسابقات.
روبن اکوستا؛ رئیس مکزیکی فدراسیون جهانی والیبال که از سال 1984 بر مسند هدایت این نهاد تکیه زده بود، از همان ابتدا بر آن بود تا والیبال را بیش از پیش در دنیا مطرح کند و با طرح های تازه، هم این رشته را از نظر مالی به خودکفایی برساند و هم بر جذابیت آن بیفزاید. او ابتدا مقر فدراسیون جهانی را به سوئیس منتقل کرد و سپس با همکاری گروهی از متخصصین مدیریت ورزش و اقتصاد به برنامه ریزی برای آینده والیبال پرداخت. از جمله طرح های موفق اجرا شده در این دوره؛ مسابقات سالیانه ای تحت عنوان لیگ جهانی بود که از سال 1990 بر پا شد و خیلی زود هم پا گرفت و جهان والیبال را تحت تاثیر قرار داد. لیگ جهانی باعث شد فدراسیون بین المللی اگر این مسابقات را برای مردان تدارک دیده، به فکر برگزاری مسابقاتی سالیانه برای زنان هم باشد. لذا، جایزه بزرگ جهان را نیز از سال 1993 به اجرا گذاشت که این رویداد هم همچون لیگ جهانی تاکنون هر ساله برگزار و سال به سال نیز بر حساسیت، جذابیت و اهمیتش افزوده شده است. اما برگزاری لیگ جهانی یک مشکل داشت و آن هم بی اهمیت شدن جام جهانی بود. چراکه حالا لیگ جهانی هر ساله تیم ها را دور هم جمع می کرد و دیگر نیازی به مسابقه ای چهار ساله به عنوان جام جهانی نبود. اینجا بود که در جریان برگزاری جام ششم جهانی (1989) که برنامه ریزی انجام لیگ جهانی نیز انجام می گرفت، مقرر شد که جام جهانی با تغییر زمان برگزاری اش؛ به یک سال پیش از المپیک برود و به عنوان مسابقات انتخابی المپیک دوره جدیدی از فعالیت خود را آغاز کند. به همین منظور فدراسیون بین المللی به جای فاصله چهار ساله، استثنائا زمان دو ساله ای را برای برگزاری دوره هفتم جام جهانی برگزید تا این مسابقات از سال 1991 به صورت چهار ساله و به عنوان انتخابی المپیک برگزار شود. چیزی که هنوز هم بر همان اساس در حال انجام است و فقط در دوره جدید (2015) و با برنامه های تازه ای که برای برگزاری مسابقات مختلف انتخابی المپیک لحاظ شده، بناست به جای سه تیم، دو تیم از جام جهانی به المپیک راه یابند.
**جامی به رنگ و بوی المپیک
سیزدهمین دوره جام جهانی از هفدهم شهریور لغایت اول مهر ماه با حضور دوازده کشور در ژاپن برگزار می شود تا هم پنجاه ساله شدن خود را جشن بگیرد، و هم سرانجام با مشخص شدن رده بندی نهایی اش؛ دو تیم برتر آن نیز بلیت ورودی المپیک ریو 2016 را دریافت کنند.
بر اساس قانون فدراسیون جهانی مصوبه سال 1999 تیم هایی که حضورشان در المپیک قطعی شده، حق شرکت در جام جهانی یا هر رقابتی را که انتخابی المپیک محسوب می شود، ندارند. از این رو، برزیل به عنوان میزبان ریو 2016 در جام جهانی امسال غایب است و با توجه به قهرمانی اش در امریکای جنوبی، تیم های دوم و سوم این قاره، دو تیم نماینده امریکای جنوبی در جام جهانی اند. در رابطه با آسیا نیز به جای دو تیم برتر مسابقات قهرمانی این قاره، فدراسیون جهانی سال گذشته تصمیم گرفت تا دو تیم برتر آسیا در رده بندی جهانی والیبال را به عنوان نمایندگان این قاره در جام جهانی بپذیرد. همچنانکه اعلام کرد دو تیم برتر قهرمانی اروپا (2013)، افریقا (2015) و امریکای شمالی و مرکزی (2015) همراه با لهستان به عنوان قهرمان سال 2014 جهان و ژاپن به عنوان میزبان دیگر تیم های حاضر در جام جهانی خواهند بود.
آرژانتین و ونزوئلا (امریکای جنوبی) – روسیه و ایتالیا (اروپا) – مصر و تونس (افریقا) ایران و استرالیا (آسیا) – کانادا و ایالات متحده (امریکای شمالی و مرکزی) به همراه لهستان و ژاپن تیم های حاضر در جام جهانی 2015 را تشکیل می دهند.
مسابقات در سه مرحله به صورت دوره ای و در یک جدول برگزار می شود و اولویت رده بندی تیم ها در جدول مسابقات، به ترتیب عبارت است از تعداد برد ، امتیاز ، معدل ست ، معدل پوئن و نتیجه بازی رودرر است.
تیم ملی والیبال مردان ایران در رقابت های امسال در سه شهر ژاپن مقابل حریفانش به میدان خواهد رفت. ایران که به عنوان تیم اول آسیا در رده بندی رنکینگ جهانی والیبال به جام جهانی راه یافته با هدایت اسلوبودان کواچ و با ترکیب چهارده نفره سعید معروف، مهدی مهدوی،سید محمد موسوی، عادل غلامی، سامان فائزی، حسن صنوبر، فرهاد قائمی ،مجتبی میرزاجانپور ،میلاد عبادی پور ، محمد جواد معنوی نژاد ، مهدی مرندی ، عبدالرضا علیزاده ، شهرام محمودی و امیر غفور در این مسابقات حاضر خواهد بود.
سالن های مسابقات را بهتر بشناسیم
بر اساس اعلام کمیته برگزاری مسابقات جام جهانی 2015 والیبال در ژاپن، این دوره از رقابت ها در پنج شهر و 6 سالن با ظرفیت های مختلف برگزار می شود. سالن شهر هاماماتسو با ظرفیت 5 هزار نفر، کوچکترین و سالن شهر توکیو با ظرفیت 12 هزار نفر بزرگترین سالن های میزبان خواهند بود.
بازی های مرحله نخست در دو شهر هاماماتسو و هیروشیما برگزار خواهد شد و پس از آن تیم ها به دو شهر اوساکا و تویاما خواهند رفت تا بازی های مرحله دوم را برگزار کنند. در نهایت هم تمام تیم ها عازم شهر توکیو می شوند تا به مصاف حریفان خود بروند.
سالن های میزبان سیزدهمین دوره رقابت های جام جهانی 2015 به شرح زیر است:
هیروشیما: گرین آرنا ظرفیت 7 هزار نفر
اوساکا: اوساکا مونیسی پال سنترال ظرفیت 7 هزار نفر
هاماماتسو: هاماماتسو آرنا ظرفیت 5 هزار نفر
تویاما: تویاما سیتی ظرفیت 5 هزار نفر
توکیو: توکیو متروپولیتن ظرفیت 10 هزار نفر
توکیو: یویوگی نشنال ظرفیت 12 هزار نفر
**داوران جام سیزدهم
اسامی داوران جام جهانی 2015 والیبال به شرح زیر است:
اندری زینوویچ، ابراهیم احمد ال نعمه، لوئیز خراردو ماکلاس، جی لی، آرتورو دی جاکامو، محمد شاهمیری، تاراس ایلکیو، پل البرایت، یورای مکری، نصر شعبان، عزیز یینر، فابریزیو سالتالیپی داورانی هستند که قضاوت 66 دیدار جام جهانی والیبال را بر عهده خواهند داشت. نام تاکِشی اِشتا هم به عنوان داور رزرو در این مسابقات به چشم می خورد. غفار درخشنده هم یکی از ناظران مسابقات جام جهانی 2015 خواهد بود.
** کاپیتان و ستاره های 12 تیم حاضر در مسابقات
ایران: سعید معروف(کاپیتان) و محمد موسوی(ستاره)
آرژانتین: خاویر فیلاردی(کاپیتان) و فاکوندو کونته(ستاره)
آمریکا: دیوید لی(کاپیتان) و مت اندرسون(ستاره)
استرالیا: توماس ادگار(کاپیتان) و نهمیاه موته(ستاره)
کانادا: فردریک وینترز(کاپیتان) و گاوین اشمیت(ستاره)
مصر: احمد عبدالهی(کاپیتان) و صالح یوسف(ستاره)
ایتالیا: امانوئله بیرارلی(کاپیتان) و ایوان زایتسف(ستاره)
ژاپن: یوتا آبه(کاپیتان) و یوکی ایشیکا.ا(ستاره)
لهستان: مایکل کوبیاک(کاپیتان) و پاول زاتورسکی(ستاره)
روسیه: سرگی تتیوکین(کاپیتان) و دیمیتری موزرسکی(ستاره)
تونس: اسماعیل مولا(کاپیتان) و ماروئن گارسی(ستاره)
ونزوئلا: کروین پینروآ(کاپیتان) و هکتور خسوس مانا(ستاره)
**گروهبندی تیمها در مراحل سهگانه
مرحله اول:
گروه 1: کانادا- ایتالیا- آمریکا- استرالیا- ژاپن و مصر
مرحله دوم: آرژانتین- ایران- روسیه- ونزوئلا- لهستان- تونس
مرحله دوم:
گروه 1: آمریکا- ونزوئلا- ایتالیا- ژاپن- تونس- ایران
سلام دوستان وسروران عزیز
به وبلاگ خودتان خوش آمدید امیدوارم لحظات شادی داشته باشید لطفا پس از خواندن و مشاهده هر مطلب نظرات خود را مرقوم فرمایید. متشکرم